6 Temmuz 2008 Pazar

T.C.

YARGITAY

12. Hukuk Dairesi

ESAS NO : 2007/11376

KARAR NO : 2007/13735

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :

Takip dayanağı banka dekontları, alacaklının, borçlu şirketin kredisi sözleşmesinin kefili olarak muhtelif tarihlerdeki ödemelerine ilişkindir. Takibin alacaklının kefil olarak ödemek zorunda olduğu bu ödemeleri borçlu şirketten geri alma amacı ile yapıldığı ve banka dekontlarının İİK.nun 68/1 maddesinde yazılı borç ikrarını havi belge olmadığı görülmektedir.

Borçda, borçlu şirket tarafından kabul edilmediğine göre, alacağın tahsilinin gerekip gerekmediği kefilin ne miktar için asile rücu edebileceği yargılama yapılmasını zorunlu hale getirmektedir. Alacaklının itirazın kaldırılması isteminin reddi yerine mahkemece yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 03/07/2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Hiç yorum yok: